Mandlovo-rozinková vánočka

"Naše teta peče léta na Vánoce vánočku", zpívá se v jedné známé koledě. Můžete být letos ta teta a upéct (uplést) si vánočku doma.

Mandlovo-rozinková vánočka.jpg

Ingredience do vánočky :

balíček vanilkového cukru, 50 g rozinek, 500 g polohrubé mouky,

2 žloutky, špetka soli, špetka muškátového oříšku, 80 g cukru krupice,

půl lžičky citrónové kůry, 200 ml mléka, kostka droždí, 120 g másla,

50 g loupaných mandlí

na ozdobu 50 g mandlových lupínků, na potření bílek

Postup přípravy vánočky :

V misce smícháme droždí se lžičkou cukru na kašičku. Poprášíme lžící mouky, zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme v teple vzejít kvásek.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme oba druhy cukru, špetku soli, citronovou kůru a maličko strouhneme muškátový oříšek. Sypkou směs promícháme, přilijeme vzešlý kvásek, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Vařečkou promícháme a potom ještě rukou v míse propracujeme. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple 2 hodiny kynout.

Pak těsto opět propracujeme, vmícháme nasekané mandle a propláchnuté okapané rozinky. Těsto rozdělíme na devět dílů, z každého uválíme váleček a upleteme vánočku 4+3+2 (návod najdete v článku Tajemství pečení vánočky).

Cop ze čtyř pramenů uprostřed jemně hranou dlaně promáčkneme, potřeme bílkem a posypeme mandlovými lupínky. Na něj položíme cop ze tří pramenů, opět jej potřeme bílkem a posypeme mandlemi. Nahoru přijde cop spletený ze dvou pramenů. Celou vánočku ještě potřeme bílkem, posypeme mandlemi a necháme ještě 2 hodiny kynout.

Vánočku zpevníme špejlemi a pečeme v předehřáté troubě 5 minut na 190 °C a poté dopékáme 45 minut na 150 °C. Mandlovo-rozinkovou vánočku necháme vychladnout, poté ji pocukrujeme a krájíme na plátky.

 

DISKUSE